Penne con verdure grigliate di Agata
Penne con verdure grigliate di Agata

Zomerrecept van Agata Barbagallo 
(dochter van pastamaker Angelo Barbagallo)
“In de hete zomermaanden op Sicilië komt het normale leven even stil te staan. De zon brandt in de smalle straatjes van de dorpjes aan de kust en de aromatische geur van wilde oregano, rozemarijn en tijm hangt over het hele eiland. In de maand augustus komen wij Barbagallo’s bijeen in ons buitenhuis in het kleine vissersdorpje Torre Archirafi. Het is dan traditie om op zondagmorgen met elkaar de lokale markt te bezoeken. Op het marktplein vind je allerlei specialiteiten. Vissers presenteren hun vangst van de dag en lokale boeren hun groenten en fruit. Je kunt er de beste olijfolie kopen en warm brood zo uit de oven van de plaatselijke bakker. De kleuren en geuren staan geprent in mijn geheugen en staan voor mij gelijk aan thuis zijn.  
Het volgende recept dat hoort bij onze familie zomers wil ik graag met u delen. Een pasta salade. Een simpel maar smaakvol gerecht dat wij ’s morgens maken voordat we naar het strand gaan. We zetten het vervolgens in de ijskast om bij terugkomst te eten. Omdat de smaken erg eenvoudig zijn, moet het bereid worden met alleen de beste ingrediënten: biologische extra vergine olijfolie, onze langzaam gedroogde pasta en biologische groenten, vers van het land. 
Het resultaat zal u verrassen!”

Ingrediënten (4 pers.):
• 2 kleine aubergines, in plakjes van een halve cm dik
• 2 courgettes, ook in plakjes van een halve cm dik
• 10 La BIO IDEA zongedroogde tomaten in olie, (zeer) grof gesneden
• 2 tenen knoflook, fijngesneden (naar keuze)
• 80 ml la BIO IDEA olijfolie exclusiva
• 350 g la BIO IDEA penne wit of volkoren
• 5 blaadjes verse munt, in dunne reepjes gesneden
• 50 g geraspte pecorino of Parmezaan
• zout en peper naar smaak
• Ook nodig: een grillpan of –plaat

Bereidingswijze:
Laat de grillpan of –plaat heet worden. Gril aan beide kanten een mooi ruitje in de plakjes aubergine en courgette. Omdraaien met een vleesvork is het makkelijkst. 
Doe de gegrilde groenten samen met de gedroogde tomaten en knoflook in een schaal en meng de olijfolie erdoor.
Laat afkoelen (dit kan ook een halve dag van tevoren) en kook ondertussen de penne volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af, spoel af met koud water en roer er een scheutje olijfolie door heen. 
Meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar en giet er zo nodig nog een beetje olijfolie overheen. Breng op smaak met peper en zout.